Proces výroby a tvorby hudebních videoklipů a jejich užití v digitální sféře - Kirová, Eliška (2018)
Tato bakalářská práce se věnuje procesu tvorby hudebního videoklipu, zabývá se jeho vývojem, mapuje momentální trendy a nastiňuje možný budoucí vývoj tohoto média. V teoretické části se blíže charakterizuje pojem hudebního videoklipu, uvádí se jeho možná kategorizace a velká část je věnovována otázce reklamy a její aplikace. Dále se pojem zobrazuje v historickém kontextu a vytyčí se milníky důležité pro jeho vývoj. Další kapitola je věnovaná informacím získaných od profesionálů z praxe, které jsou zpracovány formou otázek a rozhovorů. Ty dokreslí představu o tom, jak to chodí na poli hudebních videoklipů a jaký je vztah mezi tvůrci a klietem (interpretem). V předposlední kapitole se objasní funkce nejznámějších hudebních platforem, jako je např. Youtube nebo Vevo a jak skrze ně může interpret svoji tvorbu monetizovat. Nakonec práce shrnuje informace o nejúspěsnějších klipech jak napříč historií, tak poskytuje příklady momentálních klipových hitů na naší i zahraniční scéně. Závěrem pak práce uvádí momentální trendy a spojitost mezi technologickým vývojem a jeho reflexí v tvorbě hudebních videoklipů.