DEVIZOVÉ INTERVENCE 2013 - 2017, STRATEGIE EXITU Z KURZOVÉHO ZÁVAZKU ČNB A JEJICH DOPADY NA EKONOMIKU ČR - Soustružník, Tomáš (2018)
Tato práce se zabývá problematikou použití nestandardního nástroje v podobě devizových intervencí, jejich dopady na makroekonomické agregáty v ČR, způsobem exitu z tohoto režimu a návratu k normální měnové politice. Práce přináší celkový pohled na fungování měnové politiky centrálních bank včetně všech jejich souvislostí, které následně aplikuje na analýzu vývoje inflace ve formě indexu CPI a deflátoru HDP. Na tomto základě se dochází k závěru, že identifikace prostřednictvím CPI není zcela správná. Následný rozbor dopadů do reálné ekonomiky potvrzuje pozitivní vliv na růst exportu, naopak přímým důsledkem je nárůst portfoliových investic, které směřovaly zejména do českých státních dluhopisů. Spojení analyzovaných dat a teoretických poznatků vede ke konstatování, že devizové intervence jako takové byly úspěšné, nicméně byly opožděné a současného stavu by se pravděpodobně dosáhlo i bez nich.