Mnohostranná úmluva o implementaci opatření k boji proti snižování daňového základu a přesouvání zisků ve vztahu k daňovým smlouvám - Šeborová, Hana (2018)
Diplomová práce se zabývá analýzou multilaterálního instrumentu, který byl poprvé představen v Akčním bodu 15 projektu Base Erosion and Profit Shifting (dále jen „BEPS“). Jedná se o Mnohostrannou úmluvu o implementaci opatření k boji proti snižování daňového základu a přesouvání zisků ve vztahu k daňovým smlouvám (dále jen „MLI“). První část práce je věnována současné podobě smluv o zamezení dvojího zdanění (dále jen „SZDZ“). Následuje shrnutí jednotlivých akčních bodů projektu BEPS, ve kterých jsou popsány aktuální problémy v oblasti mezinárodního zdanění a opatření, která by měla být implementována do legislativy jednotlivých států a do SZDZ. Hlavní částí práce je analýza multilaterálního instrumentu, která podrobně popisuje jednotlivá ustanovení a identifikuje, zda má signatář MLI povinnost aplikovat dané ustanovení na SZDZ, či si může vyhradit právo tato ustanovení na SZDZ neaplikovat. U vybraných států OECD je pak učiněná volba ustanovení detailně popsána a vzájemně porovnána. Dopad multilaterálního instrumentu na SZDZ mezi jednotlivými státy se bude díky možnosti volby aplikace ustanovení diametrálně odlišovat. Pro Českou republiku je nejvíce klíčovým ustanovením Článek 7, na jehož základě dojde k aplikaci Principal Purpose Test pravidla (dále jen „PPT pravidla“) do SZDZ uzavřených Českou republikou.