Hodnocení motivace a potenciálu pracovníků - Mášová, Lucie (2018)
Cílem této práce je zmapovat poznání v oblasti hodnocení motivace a potenciálu pracovníků a porovnat teoretické pojetí s best practice HR pracovníků a konzultantů. Dále je cílem zpracovat rozbor a zhodnotit efektivnost metod assessment a development center, on-line psychometrie a metody 360° zpětné vazby a u každé z metod definovat silné, slabé stránky a příležitosti a hrozby. V práci je použita metoda kvalitativního výzkum. Bylo provedeno celkem šest polostrukturovaných hloubkových rozhovorů s odborníky z praxe i s účastníky vybraných metod. Dále bylo provedeno zúčastněné a nezúčastněné pozorování a byla využita interními data nejmenované konzultantské společnosti. Závěrem je zjištění, že si firmy působící na českém trhu práce začínají uvědomovat důležitost tohoto tématu. Reálně firmy však pracují s metodami zatím nedostatečně a neumí nevyužívat výstupy z hodnocení. V praxi je tedy efektivnost hodnocení motivace a potenciálu nižší, než jak se uvádí v teorii.