VYBRANÉ EKONOMICKÉ DOPADY PŘIJETÍ EURA NA SLOVENSKU - Polcarová, Petra; Čermáková, Klára; Babin, Ján, 1954-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2018)
Cílem této bakalářské práce je zjistit, zda zavedení eura jako národní měny má významný vliv na zadluženost soukromého sektoru na Slovensku. Práce se nejprve zaměřuje na problém dluhové krize, se kterým se eurozóna potýká již od roku 2010. Na základě aktuálnosti tohoto tématu jsem se rozhodla otestovat vztah mezi vstupem do eurozóny a soukromou zadlužeností. Data pro tuto analýzu mají charakter časové řady a jedná se o čtvrtletní data za období 2002-2016. Kromě hlavní vysvětlující proměnné jsou v modelu použity i další determinanty ovlivňující míru zadluženosti soukromého sektoru. Základní i rozšířený model byly odhadnuty metodou nejmenších čtverců, avšak výsledky ukázaly nevýznamnost těchto modelů jako celku. Stejně tak všechny vysvětlující proměnné použité v modelu se jeví jako statisticky nevýznamné. Sestavený model neprokázal závislost zadluženosti soukromého sektoru na přijetí eura a lze vyvodit závěr, že využívání společné měny neovlivňuje dluh soukromého sektoru. Model nepotvrdil ani vztah mezi soukromou zadlužeností a ostatními vysvětlujícími proměnnými.
Vedoucí práce: Klára Čermáková
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2018
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2018
Způsob přístupu: Internet
Keywords: ekonomie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses