Komparácia sústavy verejných rozpočtov ČR a SR - Klinčeková, Michaela (2018)
Cieľom diplomovej práce je analyzovanie vplyvu socioekonomickej orientácie v pravicovom alebo ľavicovom politickom spektre vládnych koalícii na rozpočet ústrednej štátnej správy Českej a Slovenskej republiky za roky 1996-2016. Prvá kapitola je venovaná definovaniu základných pojmov v oblasti verejných financií, verejných rozpočtov, deleniu verejnej vlády, ako aj popisu predstaviteľov ústrednej štátnej správy a interpretácií pravicového a ľavicového politického spektra. V druhej kapitole sa prostredníctvom grafov analyzujú rozpočty ústrednej štátnej správy ČR a SR za roky 1996-2016 s akcentom na participáciu v politickom spektre. V tretej kapitole je testovaná štatistická významnosť rozdielov medzi pravicovými a ľavicovými vládnymi koalíciami pomocou T-testu. Hlavná hypotéza znie, či má zaradenie vládnej koalície v politickom spektre vplyv na vývoj ústredných štátnych rozpočtov. Zatiaľ čo štatistické testy nám zamietajú našu hypotézu, z výsledkov grafickej analýzy vyplýva jej potvrdenie u príjmov a výdavkov v ČR a na strane príjmov v SR.