Nepodmíněný základní příjem v kontextu Průmyslu 4.0 : modelový výpočet financování nepodmíněného základního příjmu pro rok 2020. - Fialka, Martin (2018)
Diplomová práce si bere za cíl vytvořit a zhodnotit modelový scénář nepodmíněného zaručeného příjmu (NZP) v České republice v roce 2020 v kontextu změn, které s sebou přináší Průmysl 4.0.. Teoretická část se zabývá shrnutím potenciálních kladů a záporů tohoto opatření a syntézou poznatků v rámci uskutečněných experimentů ve světě. Je patrné, že NZP může být efektivním nástrojem k potlačení chudoby v rozvojových zemích. Ačkoliv je v praktické části práce scénář NZP nastaven tak, aby umožňoval znatelné administrativní úspory a adekvátní podporu důchodců a dětí, nepovedlo se prokázat, že je NZP pro ČR v roce 2020 vhodnější alternativou současného systému dávek. Univerzalita tohoto opatření neumožňuje cílit státní podporu tam, kde je jí nejvíce třeba a celkové náklady scénáře NZP, který by byl schopný zajistit dostatečné příjmy všem jsou v roce 2020 neúnosné. Finanční dostupnost takového scénáře očekávat nejdříve kolem roku 2060.