Dopady změn cen ropy na ekonomiku České republiky - Wilkonský, Tomáš; Pavelka, Tomáš, 1975-; Rusmichová, Lada; Vysoká škola ekonomická v Praze. Podnikohospodářská fakulta (2018)
Předmětem této bakalářské práce je zjistit do jaké míry ovlivňují pohyby cen ropy ekonomiku České republiky. Cílem je analyzovat ropný trh České republiky a využít informace o ropě pro konkrétní analýzu dopadů změn cen na její ekonomiku, za využití metody korelace, grafické analýzy a očištění vybraných indexů. První část se teoreticky zaměřuje na základní fakta o ropě a proč má ropa tak zásadní vliv na světové hospodářství. Druhá část konkrétně rozebírá ekonomický dopad změn cen ropy na Českou ekonomiku prostřednictvím analýzy HDP, obchodní bilance, měnového kurzu, inflace, cen pohonných hmot a společností petrochemického průmyslu. V závěru práce dochází ke shrnutí situace na ropném trhu a posouzení velikosti vlivu pohybu cen ropy na hospodářství České republiky.
Vedoucí práce: Tomáš Pavelka
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta podnikohospodářská, 2018
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2018
Způsob přístupu: Internet
Keywords: podniková ekonomika a management [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses