Možná řešení problému vysokého zadlužení fyzických osob v České republice, výchozí období : 2008 – 2017 - Zukal, Marek (2018)
V diplomové práci je analyzován problém vysokého zadlužení a dluhové pasti, který se v ČR týká relativně velkého počtu fyzických osob. Mezi hlavní příčiny vysokého zadlužení patří nízká finanční gramotnost dlužníků a z ní vyplývající nezodpovědné jednání (úvěrové koupě věcí, využívání revolvingových úvěrů apod.), přispívají k němu ale i další faktory: struktura nevyrovnané inflace, vysoké zdanění práce, dědění chudoby nebo dlužníkem neovlivnitelné sociální události (ztráta zaměstnání, smrt živitele, nemoc aj). Ke vzniku dluhové pasti přispívá i nákladný proces exekucí.Cílem práce je analyzovat, jaké nástroje nabízí současná právní úprava pro řešení nepříznivé ekonomické situace osob nacházejících se v dluhové pasti a k předcházení jejího vzniku. Zkoumání se neomezuje jen na ex post způsoby řešení (oddlužení), ale i na ochranné mechanismy, které lze využít ex ante.Problém dluhové pasti může být řešen využitím institutu oddlužení, který je v současnosti ve veřejném diskursu často zmiňován v souvislosti se snahou o redefinici jeho podmínek. Ta ale není nezbytně nutná, řešení dluhové pasti lze dosáhnout i podle současných pravidel, pokud dojde pouze k jejich parametrické úpravě. Představeny jsou i některé preventivní ochranné mechanismy, které mají vzniku dluhové pasti zabránit; jimi jsou např. lichva, neúměrné zkrácení, podstatná změna okolností, regulace spotřebitelských úvěrů atd. Jejich využívání při prevenci vysokého zadlužení není dostatečné.Vzhledem k tomu, že v roce 2017 bylo vedeno více než 4,5 mil. exekucí proti 863 tisícům fyzických osob, přitom proti téměř půl milionu fyzických osob bylo vedeno 3 a více exekucí současně, je zpracovávané téma národohospodářsky aktuální a analýza má potenciál poskytnout podněty k přijí