Analýza předpokladů inteligentního chování počítačových systémů - Vadinský, Ondřej (2018)
Obecná umělá inteligence usiluje o vytvoření umělých systémů schopných řešitmnoho různých a potenciálně v předstihu nepředvídaných úloh či problémů, cožtakové systémy činí svou inteligencí srovnatelné s lidmi. Taková snaha všakvyžaduje existenci vhodných metod vyhodnocování toho, zda a nakolik jsouumělé systémy inteligentní. Tato doktorská disertační práce hledá takové evaluační metody, čímž analyzuje předpoklady inteligentního chování počítačových systémů.Práce si klade tři cíle: 1. vybrat vhodný test inteligence umělých systémůpro bližší vyhodnocení; 2. vyhodnotit vybraný test inteligence umělých systémů;3. vylepšit vybraný test inteligence umělých systémů.Na základě rozsáhlé rešerše literatury pokrývající jak filosofické a kognitivní předpoklady inteligence, tak i formální definice a praktické testy vycházejícíz algoritmické teorie informace, tato práce dochází k závěru, že test algoritmického IQ založený na definici univerzální inteligence je v současné době nejlepšímkandidátem na vhodný prakticky proveditelný test obecné inteligence umělýchsystémů. Tento test však má několik známých limitů. Univerzální inteligence závisí na volbě referenčního Turingova stroje. Mezi prostředími použitými při testuexistují prostředí bez diskriminační síly, které tak nijak nepomáhají vyhodnotitskutečnou inteligenci agenta. Některé aspekty inteligence, např. týkajících se časovosti či výpočetní efektivity, nejsou zahrnuty do celkového skóre.Na základě empirického vyhodnocení testu algoritmického IQ, které spočívalo v provedení experimentů nejen používajících výchozí nastavení, ale i měnícíchvelikosti prostoru akcí a pozorování dostupných pro test, a které bylo dále doplněno o sémantickou analýzu programů prostředí použitých v testu, se podařilopotvrdit a upřes