Využití zákaznických znalostí v podnikání - Koliš, Karel (2018)
Disertační práce se zabývá tématem zákaznických znalostí a vztahů firem se zákazníky. V teoretické části jsou rozebrány základní oblasti související s tématem práce: znalostní management, řízení vztahů se zákazníky a řízení zákaznických znalostí. Dále práce obsahuje rozbor teoretických a empirických studií na téma zákaznických znalostí. Ve výzkumné části je představen výzkum v českých malých a středních firmách z oblasti služeb, který se zaměřuje na řízení vztahů se zákazníky a zapojení zákazníků a zákaznických znalostí. Výsledkem je ověření hypotéz výzkumu a soubor závěrů následovaný diskusí.