Analýza vlivu výše výdajů Ministerstva obrany na zabezpečení obrany ČR v letech 1993 až 2015 - Rogo, Milan; Štípek, Vladimír, 1986-; Klement, Josef, 1990-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2018)
Cílem bakalářské práce je analýza vlivu výše výdajů Ministerstva obrany na zabezpečení obrany ČR od roku 1993, tedy od vzniku samostatné České republiky, až do roku 2015. Teoretická část se zabývá vznikem České republiky, vymezením základních pojmů souvisejících s bezpečností a obranou. Dále se práce věnuje změnou výdajů vlivem vstupu do NATO, vstupu do EU, vstupu do Schengenského prostoru a procesem profesionalizace armády ČR. Praktická část se věnuje analýze financování Ministerstva obrany a jeho rozpočtu, především komparace podílu výdajů Ministerstva obrany na výdajích státu, jak se měnil podíl výdajů na samotném rozpočtu Ministerstva v časovém rozlišení. Následuje kapitola věnovaná analýze výdajům plynoucích z členství v NATO s cílem zjistit, zdali dosahují doporučené hranice 2 % HDP. Práce se také zaměřila na analýzu vlivu výdajů Ministerstva obrany na celkovém růstu ekonomiky, konkrétně možného multiplikačního efektu, který výdaje MO vytváří. V závěru práce jsou zodpovězeny otázky týkající se snižování přidělených zdrojů a jejich vlivu na bezpečnost státu a zároveň je navrhnuto několik řešení pro případné zefektivnění finanční a organizační struktury Ministerstva obrany. Závěr práce je takový, že výše výdajů Ministerstva obrany má vliv na bezpečnost České republiky.
Vedoucí práce: Vladimír Štípek
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2018
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2018
Způsob přístupu: Internet
Keywords: národní hospodářství [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses