Stropování úrokových sazeb vs. asymetrie informací - Honsová, Kristýna; Teplý, Petr, 1977-; Šubová, Iveta; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2018)
Cílem diplomové práce je zhodnocení používání stropování úrokových sazeb jako nástroje pro ochranu spotřebitelů na úvěrovém trhu v rámci přetrvávající informační asymetrie. Zadluženost domácností v celosvětovém měřítku roste a ochrana spotřebitelů na úvěrovém trhu se stává stále aktuálnějším tématem. S uplatňováním stropů úrokových sazeb je spojeno mnoho vedlejších účinků, které informační asymetrii prohlubují a mohou mít negativní vliv na stabilitu finančního systému. Práce se zabývá kvalitativní analýzou právě těchto vedlejších účinků. Díky nim bylo stropování úrokových sazeb shledáno jako neefektivní nástroj pro ochranu spotřebitele na úvěrovém trhu. Na závěr práce byl sestrojen vlastní regresní model, který zamítl testovanou hypotézu H0, že stropování úrokových sazeb má vliv na výši zadluženosti domácností.
Vedoucí práce: Petr Teplý
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2018
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2018
Způsob přístupu: Internet
Keywords: bankovnictví a pojišťovnictví [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses