Analýza možného zavedení tzv. dluhové brzdy v ČR v roce 2017 - Halík, Jiří; Štěpánek, Pavel; Zamrazilová, Eva, 1961-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2018)
Cílem práce je zjistit, zda dluhová brzda by byla pro české hospodářství prospěšná. Práce analyzuje veřejné finance, rozpočtový proces, teoretické přístupy k fiskálním pravidlům, dluhové brzdy ve vybraných státech a navrhuje vhodnou dluhovou brzdu reflektující parametrizaci českého hospodářství. Závěrem práce je, že dluhová brzda by byla pro ČR přínosná, přestože momentálně nebude společenská a politická poptávka po efektivní a silné dluhové brzdě. Navrhovaná dluhová brzda je kombinací numerického pravidla a instituce. Numerické pravidlo vystupuje v přípravné a závěrečné fázi rozpočtu, instituce vystupuje v přípravné fázi rozpočtu, ve fázi vykonání rozpočtu a v závěrečné fázi rozpočtu.
Vedoucí práce: Pavel Štěpánek
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2018
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2018
Způsob přístupu: Internet
Keywords: hospodářská politika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses