Základní nepodmíněný příjem jako řešení automatizace - Loukotová, Martina (2018)
Bakalářská práce se zabývá technologickým pokrokem a jeho vlivy na trh práce. Cílem práce je zobrazit důsledky automatizace na trhu práce České republiky a jejich vliv na daňové výnosy z příjmů fyzických osob. Navržen a diskutován je základní nepodmíněný příjem jakožto možné řešení potenciálních negativních důsledků automatizace. Jako alternativní zdroj příjmů veřejného rozpočtu je představen koncept zdanění práce robotů. Dle autorčiných odhadů je 28,64 % zaměstnanosti v České republice vysoce ohroženo komputerizací.