Podhodnocení a dlouhodobá podvýkonnost IPO na London Stock Exchange - Šíma, Michael (2018)
Většina akademických prací se v současné době shoduje, že akcie společností, které poprvé vstupují na veřejný trh, mají tendenci být v okamžiku vstupu podhodnocené, avšak v delším časovém období dosahují nižší výkonnosti než akcie srovnatelných společností. Cílem této práce je proto zkoumání těchto dvou jevů, a to jak z teoretického, tak i empirického hlediska. Pro pochopení nezbytných souvislostí bude nejprve představen samotný proces prvotní veřejné nabídky akcií na London Stock Exchange a následně budou zhodnoceny nejvýznamnější teorie, které se snaží jevy podhodnocení a dlouhodobé podvýkonnosti vysvětlit. Vyvrcholením práce pak bude empirická analýza. Bude se jednat o analýzu společností, které provedly prvotní veřejnou nabídku akcií na London Stock Exchange v letech 2006 až 2017 a jejich oborem činnosti byla oblast farmacie a zdravotnictví. Obecně se z provedené analýzy ukazuje, že v průměru byly akcie sledovaných společností v době úpisu podhodnocené a v delším časovém období se u nich objevila podvýkonnost. Rovněž se ukazuje, že intenzita těchto jevů se může lišit v závislosti na jednotlivých charakteristických znacích sledovaných společností.