Reálný kurz české koruny a ceny nemovitostí v České republice - Komárek, Martin (2018)
Tato bakalářská práce se zabývá analýzou vlivu reálného měnového kurzu na ceny nemovitostí v České republice. První část práce shrnuje dosavadní poznatky o zkoumaném tématu. Dále je součástí práce popis různých determinantů trhu nemovitostí. Na základě dosavadních poznatků ohledně vývoje cen nemovitostí je sestaven VAR model. Tento model s využitím kvartálních dat pro období 2008Q1-2017Q2 má za cíl odhadnout vliv měnového kurzu na ceny nemovitostí. Výsledný odhad modelu je analyzován pomocí funkcí odezvy. Dosažené výsledky naznačují, že vliv reálného měnového kurz na ceny nemovitostí mají na ceny pozitivní a statisticky významný vliv. Dalším závěrem této práce je zjištění pozitivního vlivu zavedení měnových intervencí na ceny nemovitostí v České republice.