Vliv sdílené ekonomiky na ceny rezidenčního bydlení v Praze v letech 2013-2016. Zvyšuje AIRBNB ceny bydlení? - Kvasnička, Jan; Loužek, Marek, 1975-; Steiner, Petr; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2018)
Tato diplomová práce analyzuje vliv Airbnb na ceny rezidenčního bydlení v Praze v období2013-2016. Práce tak přispívá k debatě o nutnosti regulace této platformy z důvodu jejíchnegativních vlivů na trh rezidenčního bydlení. Cílem práce této práce je analyzovat význama velikost plaformy z pohledu pražského nemovitostního trhu a ověřit, zda existuje spojitostmezi podílem Airbnb na bytovém fondu a cenou nemovitostí. V teoretické části prácepředstavuje obecné cenotvorné faktory realitního trhu, které rozšiřuje o možné faktorypůsobící na cenu nemovitostí prostřednictvím Airbnb. V praktické části práce analyzujevývoj těchto cenotvorných faktorů, vývoj na trhu nemovitostí a vývoj platformy Airbnb vesledovaném období, které také porovnává s provedenou rešerší zahraničních studií. Hlavnímpřínosem práce je potom vyčíslení podílu Airbnb na bytovém fondu jednotlivých městskýchčástí, podle kterého byl například v roce 2016 každý desátý byt na Praze 1 alespoň jednoupronajat skrze Airbnb. Dalším významným přínosem jsou výsledky regresní analýzy, kterázkoumá vliv podílu Airbnb na bytovém fondu na ceny transakčních nemovitostí v letech2014-2016. Dle této analýzy má zvýšení podílu Airbnb na bytovém fondu dané městské ojeden procentní bod za následek zvýšení průměrné transakční ceny bytů o 3,3 %. Výsledkytéto regrese je však potřeba interpretovat s obezřetností vzhledem k nízkému koeficientudeterminace. Výsledky této práce naznačují, že Airbnb hostitelé tvořili významnou částpoptávky po nemovitostech a mohlo dojít k faktickému poklesu fondu rezidenčního bydlenív důsledku změny užívání některých bytů. Zároveň je však nutno přihlédnout k vývojiostatních cenotvorných faktorů a nelze proto konstatovat, že by Airbnb bylo ve sledovanémobdobí hlavní příčinou růstu cen nemovitostí v Praze.
Vedoucí práce: Marek Loužek
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2018
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2018
Způsob přístupu: Internet
Keywords: hospodářská politika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses