Vliv regulativních faktorů na trh práce mladistvých - Hrušová, Martina; Slaný, Martin, 1982-; Kadeřábková, Božena; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2018)
Tato bakalářská práce se věnuje zásahům státu do trhu práce a dopady těchto zásahů na zaměstnanost mladých lidi ve věku 15 – 24 v době a po euro-americké krizi 2008-2009. Pomocí panelové regresní analýzy je na datovém soubouru 19 členských zemí Evropské unie za časové období čtrnácti let popisován vliv regulativních faktorů na zaměstnanost mladistvých. Vyvětlujícími proměnnými modelu jsou minimální mzda, podpory v nezaměstnanosti a index ochranné pracovní legislativy. Kontrolní proměnnou je nezaměstnanost dospělých osob. Cílem práce je prokázat hypotézu o negativním vlivu regulací na trh práce. Je předpokladem, že všechny tři regulativní faktory budou mít negativní vliv na zaměstnanost mladistvích. Tento předpoklad se modelem nepovedl prokázat. Regulativní faktory mají zanedbatelný vliv na zaměstnanost mladých. Zásahy státu do trhu práce tedy neovlivňují zaměstnanost mladých lídi. Potvrdil se předpoklad korelace nezaměstnanosti dospělých s nezaměstnaností mladistvých. Významnou proměnnou se stal také efekt času. Čím blíže do přítomnosti se v časové řadě posouváme tím se snižuje zaměstnanost mladých lidí.
Vedoucí práce: Martin Slaný
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2018
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2018
Způsob přístupu: Internet
Keywords: ekonomie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses