Oceňování úvěrových pohledávek pro účely cese - Špeldová, Anežka (2018)
Diplomová práce se zaměřuje na způsoby ocenění pohledávek pro účely cese. Téma oceňování pohledávek tedy propojuje jak oblast ekonomie, tak je založeno na dobré znalosti právních předpisů týkajících se pohledávek. Práce se tedy podrobně zabývá vhledem do legislativních definic pohledávky a jejího příslušenství, případně další kategorizace pohledávek. Stěžejní část diplomové práce představuje kapitola Ocenění úvěrových pohledávek, která se věnuje podrobnému rozboru postupu v případě ocenění pohledávky. Následně jsou představeny jednotlivé přístupy k oceňování pohledávek, kterými jsou samostatné metody – stanovení hodnoty pohledávky na základě schopnosti dlužníka splácet; stanovení hodnoty zástavních instrumentů a stanovení hodnoty pohledávky simulací exekuce nebo insolvenčního řízení. Jednotlivým metodám jsou pak věnovány samostatné části této práce, které jsou vždy uvozeny základními principy dané metody, v závěru jsou doplněny o praktické příklady aplikace metody.