Oceňování úvěrových pohledávek pro účely cese - Špeldová, Anežka; Maříková, Pavla, 1965-; Šnajberg, Oxana; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2018)
Diplomová práce se zaměřuje na způsoby ocenění pohledávek pro účely cese. Téma oceňování pohledávek tedy propojuje jak oblast ekonomie, tak je založeno na dobré znalosti právních předpisů týkajících se pohledávek. Práce se tedy podrobně zabývá vhledem do legislativních definic pohledávky a jejího příslušenství, případně další kategorizace pohledávek. Stěžejní část diplomové práce představuje kapitola Ocenění úvěrových pohledávek, která se věnuje podrobnému rozboru postupu v případě ocenění pohledávky. Následně jsou představeny jednotlivé přístupy k oceňování pohledávek, kterými jsou samostatné metody – stanovení hodnoty pohledávky na základě schopnosti dlužníka splácet; stanovení hodnoty zástavních instrumentů a stanovení hodnoty pohledávky simulací exekuce nebo insolvenčního řízení. Jednotlivým metodám jsou pak věnovány samostatné části této práce, které jsou vždy uvozeny základními principy dané metody, v závěru jsou doplněny o praktické příklady aplikace metody.
Vedoucí práce: Pavla Maříková
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2018
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2018
Způsob přístupu: Internet
Keywords: finance a oceňování podniku [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses