Analýza makroekonomického vývoje Itálie v expanzní a kontrakční fázi hospodářského cyklu v letech 2000-2016. - Škoda, Jiří; Czesaný, Slavoj, 1940-; Maule, Petr; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2018)
Tato diplomová práce se zabývá makroekonomickou analýzou vývoje Itálie v kontrakční a expanzní fázi hospodářského cyklu v letech 2000-2016, respektive 2017. Práce má tři hlavní části: teoretickou část, praktickou část a závěr. V teoretické části jsou vysvětleny základní metodologické přístupy a pojmy týkající se analýzy hospodářského cyklu. Dále jsou v této části popsány základní makroekonomické indikátory ovlivňující hospodářský cyklus a jeho vývoj. V praktické části je analyzován makroekonomický vývoj Itálie v letech 2000-2017 s důrazem na analýzu hlavních makroekonomických indikátorů. Poslední část, závěr, shrnuje výsledky práce. Cílem práce je, na základě zhodnocení a komparace statistických dat italské ekonomiky, zanalyzovat vývoj předkrizové, krizové a pokrizové fázi hospodářského cyklu vybrané země ve zkoumaném období. Dále jsou v práci na základě vytvořené SWOT analýzy identifikovány silné stránky, slabé stránky, příležitosti a rizika italské ekonomiky. Získané výsledky jsou pro celkové zhodnocení porovnány s průměrem zemí eurozóny, Evropské unie či OECD. Ze závěrů práce vyplývá, že italská ekonomika zaostávala za průměrnými hodnotami zemí eurozóny, Evropské unie či OECD ve všech zkoumaných obdobích a to téměř v každém sledovaném ukazateli. Hlavní závěry jsou stručně a přehledně shrnuty ve vytvořené SWOT analýze.
Vedoucí práce: Slavoj Czesaný
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2018
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2018
Způsob přístupu: Internet
Keywords: hospodářská politika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses