Komparace rodinné politiky České republiky a Švédska v období 2000-2016 - Březinová, Kateřina (2018)
Diplomová práce se zaměřuje na vývoj a komparaci rodinné politiky v České republice a Švédsku v letech 2000-2016. Odlišný přístup obou zemí k podpoře rodin je porovnán jak ve využití finančních a nefinančních nástrojů rodinné politiky, tak na makroekonomické a mikroekonomické úrovni. Ze zjištěných výsledků práce vyplývá, že Švédsko poskytuje na rodinnou politiku vyšší výdaje v poměru k HDP než Česká republika, stejně tak rodičům malých dětí umožňuje lepší harmonizaci pracovního a rodinného života. Kromě komparace českého a švédského systému rodinné politiky diplomová práce představuje příležitosti ke zlepšení českého systému inspirované švédským modelem.