Komparativní analýza fúzí realizovaných v roce 2016 - Sládková, Simona (2018)
Diplomová práce na téma „Komparativní analýza fúzí realizovaných v roce 2016“ je zaměřena na fúze a jejich účetní a právní souvislosti. Práce nejprve vymezuje fúze obecně, kdy zachycuje jejich členění, motivy a přípravnou fázi. Dále se zabývá náležitostmi projektu fúze, účetními souvislostmi rozhodného dne a auditem účetních výkazů vznikajících v souvislosti s fúzí. Další oblastí práce je ocenění jmění zanikajících společností znalcem a jeho promítnutí do účetnictví nástupnické společnosti. Rozsáhlá část je věnována také goodwillu, jeho druhům a způsobům vykazování. Hlavním výstupem této práce je analýza fúzí zapsaných do obchodního rejstříku v roce 2016. Kromě samotného roku 2016 práce krátce analyzuje i vývoj fúzí od roku 2010 do roku 2016. Výsledky analýzy vycházejí z tabulky v Příloze č.1 a jsou interpretovány pomocí grafů nebo tabulek se slovním komentářem.