Zhodnocení dopadů měnové politiky po finanční krizi v letech 2007 - 2009 na makroekonomický vývoj zemí Visegrádské čtyřky - Kunzová, Aneta; Zamrazilová, Eva, 1961-; Štěpánek, Pavel; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2018)
Diplomová práce analyzuje dopady měnové politiky centrálních bank na makroekonomický vývoj zemí Visegrádské čtyřky (tj. Polska, České republiky, Slovenska a Maďarska). Analýza se zaměřuje na období od roku 2007 do roku 2017. V první části práce jsou popsány základní aspekty měnové politiky potřebné k pochopení jejího fungování, dále je nastíněn průběh finanční krize v letech 2007–2009 a možnosti měnové politiky po dosažení zero lower bound. V praktické části jsou analyzovány dopady měnové politiky na makroekonomický vývoj u jednotlivých zemí Visegrádské čtyřky. Makroekonomický vývoj je zkoumán na základě základních makroekonomických ukazatelů, které vymezují vnitřní a vnější ekonomickou rovnováhu. Práce dochází k závěru, že zdrženlivější měnová politika přinesla stejné výsledky jako měnová politika centrálních bank, které využily netradiční nástroje.
Vedoucí práce: Eva Zamrazilová
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2018
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2018
Způsob přístupu: Internet
Keywords: hospodářská politika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses