Vybrané ukazatele podnikatelského sentimentu v ČR jako předstihové indikátory v letech 2008-2017 - Koucká, Petra (2018)
Cílem diplomové práce bylo podrobit vybrané ukazatele podnikatelského sentimentu srovnání s vývojem reálné ekonomiky v letech 2008-2017 a posoudit, který z nich je nejlépe využitelný jako předstihový indikátor. K tomu je v práci využito SWOT analýzy a vizuální analýzy časových řad, pomocí které je analyzován vztah mezi HDP a vybranými ukazateli podnikatelského sentimentu. Práce vede k závěru, že nejlépe využitelným ukazatelem coby předstihový indikátor je výrobní Purchasing Managers' Index, naopak jako nejméně vhodný se jeví ukazatel o očekávaném vývoji zakázek získaný z šetření ČNB a SP ČR v nefinančních podnicích.