Kryptoměny - Matoušek, Martin (2018)
Práce se zabývá kryptoměnami z hlediska ekonomických a technologických aspektů a historického vývoje, s bližším zaměřením na kryptoměnu Bitcoin. Autor vyvozuje, že Bitcoin nelze klasifikovat jako peníze. Splňuje funkci prostředku směny, přesněji druhotného prostředku směny. Mohl by splňovat i funkci účetní jednotky, nikoliv funkce uchovatele hodnoty, což dokazuje pomocí definic teoretiků rakouské školy. Autor popisuje platební styk s využitím Bitcoinu, náklady na jeho těžbu a zisk z této těžby plynoucí a upozorňuje na nevyhovující a rostoucí energetické požadavky celého systému. Popisuje technické prvky, o které se kryptoměny a Bitcoin opírají, na kterých byly založeny a jaký byl jejich vývoj. Nastiňuje některé z problémů, s kterými se Bitcoin současně potýká. Jedná se o rozšiřitelnost a vysoké transakční poplatky, které jsou důsledkem nevyhovujících technických prvků. Vytvořil model nabídky výpočetní síly a poptávky po ni na „trhu“ Bitcoinu, na kterém odůvodňuje důsledky těchto nedostatků a jejich řešení v rámci alternativních kryptoměn a Bitcoinu samotného.