Je možné účinně cílovat ceny nemovitostí prostřednictvím makroekonomických nástrojů? - Stloukalová, Soňa; Jílek, Josef, 1957-; Řežábek, Pavel, 1960-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2018)
Diplomová práce se zaměřuje na možnosti cílování cen nemovitostí prostřednictvím makroobezřetnostních nástrojů, konkrétně prostřednictvím řízení rizik spojených s poskytováním hypotečních úvěrů. Cílem práce je analýza současné situace v oblasti řízení rizik spojených s poskytováním hypotečních úvěrů a zhodnocení efektivnosti a vhodnosti cílování cen nemovitostí ze strany centrální banky. Pro účely této diplomové práce se hypotečním úvěrem rozumí úvěr zajištěný residenční nemovitostí. Diplomová práce se v dalším textu zabývá jen cenami rezidenčních nemovitostí, nikoli cenami obchodních nemovitostí. V diplomové práci je provedena korelační analýza vztahu ceny nemovitostí a objemu hypotečních úvěrů od roku 2005 do roku 2017 na příkladu čtyř zemí a to konkrétně České republiky, Německa, USA a Japonska. Tato korelační analýza prokázala u všech čtyř zmiňovaných zemí silnou přímou závislost ceny nemovitostí na objemu hypotečních úvěrů. Na základě provedené korelační analýzy se tedy podařilo potvrdit hypotézu, že je možné účinně cílovat ceny nemovitostí prostřednictvím makroekonomických nástrojů. Centrální bankéři mohou skrze řízení rizik spojených s poskytováním hypotečních úvěrů ovlivnit nastavení limitu LTV (a ostatních limitů jako LTI, DTI a DSTI) a tím tedy buď trh s hypotečními úvěry zpomalit či zrychlit, což má přímý dopad na ceny nemovitostí.
Vedoucí práce: Josef Jílek
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2018
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2018
Způsob přístupu: Internet
Keywords: hospodářská politika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses