Vliv zahraničních studijních pobytů studentů vysokých škol na jejich zaměstnatelnost - Brandejsová, Monika (2018)
Mobilita vysokoškolských studentů je jednou z klíčových iniciativ vysokých škol i Evropské Unie. Jednou z nejčastěji využívaných možností ke studiu v zahraničí je program Erasmus. Diplomová práce zkoumá souvislost mezi studentskou mobilitou a následnou zaměstnatelností a uplatnitelností vysokoškolských absolventů na trhu práce. Teoretická část obsahuje množství informací a dat, která dosud nebyla v ucelené formě k dispozici. Vlastní výzkum kombinoval kvantitativní a kvalitativní metody. Bylo provedeno dotazníkové šetření mezi mobilními i nemobilními studenty, rovněž byly provedeny hloubkové rozhovory se zaměstnavateli. Práce nabízí souhrnný pohled na přínosy a dopady studentské mobility v českém prostředí, jakož i doporučení pro studenty a zaměstnavatele.