Společnost a senioři - Strnadová, Anna; Langhamrová, Jitka, 1958-; Cséfalvaiová, Kornélia; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2018)
Tato práce se zabývá tématem spojeným se stárnutím populace, a to zejména celospolečenským pohledem na populaci seniorů v dnešní době. Práce si klade za cíl upozornit na možné důsledky tohoto demografického jevu s tím, že je nutné hledat nejen cesty a možnosti zmírňování možných negativních dopadů, ale také pozitivní přístup a příležitosti, jak stárnutí populace využít. Z tohoto důvodu jsou v práci vymezeny základní pojmy týkající se tématu včetně charakteristik současných seniorů. Dále je zpracována analýza vývoje složení populace České republiky, z pohledu ekonomických generací, v období let 1999 až 2016, včetně stavu v jednotlivých krajích České republiky k 31.12.2016 dle dat Českého statistického úřadu. Součástí práce je také analýza sociálních služeb zaměřených na seniory, a to především z hlediska jejich kapacit a rozložení v jednotlivých krajích České republiky dle dat za rok 2016 publikovaných Ministerstvem práce a sociálních věcí. Závěr tvoří shluková analýza krajů na základě věkové struktury populace a kapacit sociálních služeb pro seniory.
Vedoucí práce: Jitka Langhamrová
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2018
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2018
Způsob přístupu: Internet
Keywords: ekonomická demografie [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses