Mimomanželská plodnost v České republice a v kontextu vybraných zemí EU - Sládková, Zuzana; Langhamrová, Jitka, 1958-; Šimková, Martina; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2018)
Cílem diplomové práce je analyzovat vývoj plodnosti, se zaměřením na mimomanželskou plodnost v České republice po roce 1960, včetně analýzy faktorů ovlivňujících postoje k manželství a rodičovství v současné populaci. Hlavním cílem práce je provedení shlukové analýzy v rámci vybraných států Evropské unie pro rok 2005, 2010 a 2015. Diplomová práce je rozdělena na tři hlavní části. Teoretická část se zabývá definicí základních pojmů, postavením rodiny v České republice, plodností a sňatečností z pohledu odborné literatury. Analytická část je věnována vývoji vybraných demografických ukazatelů z oblasti plodnosti, mimomanželské plodnosti a sňatečnosti v České republice po roce 1960. Praktická část práce pak zahrnuje provedenou shlukovou analýzu na vzorku 24 států Evropské unie a její hlavní výstupy pro jednotlivé roky v podobě dendrogramů
Vedoucí práce: Jitka Langhamrová
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2018
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2018
Způsob přístupu: Internet
Keywords: ekonomická demografie [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses