Analýza storen v životním pojištění - Blehová, Barbora (2018)
Tato práce analyzuje vliv vybraných charakteristik pojistných smluv na storno v životním pojištění. Pro modelování storen jsou použity dva odlišné přístupy. Nejprve jsou na datech odhadnuty logistické regresní modely se spojitými i kategorizovanými proměnnými. Poté je zkonstruován regresní strom. Pro zlepšení predikcí regresního stromu jsou použity metody založené na bootstrapu, bagging a boosting. Výsledky ukazují, že charakteristiky jako jsou stáří smlouvy, typ produktu, frekvence placení pojistného nebo věk pojištěného ovlivňují storna životního pojištění. Nejvýznamnější efekt na pravděpodobnost storna má proměnná daňové zvýhodnění.