Analýza storen v životním pojištění - Blehová, Barbora; Formánek, Tomáš; Čížek, Ondřej; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2018)
Tato práce analyzuje vliv vybraných charakteristik pojistných smluv na storno v životním pojištění. Pro modelování storen jsou použity dva odlišné přístupy. Nejprve jsou na datech odhadnuty logistické regresní modely se spojitými i kategorizovanými proměnnými. Poté je zkonstruován regresní strom. Pro zlepšení predikcí regresního stromu jsou použity metody založené na bootstrapu, bagging a boosting. Výsledky ukazují, že charakteristiky jako jsou stáří smlouvy, typ produktu, frekvence placení pojistného nebo věk pojištěného ovlivňují storna životního pojištění. Nejvýznamnější efekt na pravděpodobnost storna má proměnná daňové zvýhodnění.
Vedoucí práce: Tomáš Formánek
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2018
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2018
Způsob přístupu: Internet
Keywords: ekonometrie a operační výzkum [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses