Základní platební účet a jeho aplikace - Bezděk, Jakub (2018)
Tato bakalářská práce se zabývá problematikou základního platebního účtu na území České republiky. Jejím hlavním cílem je představit vlastnosti základního platebního účtu, podmínky, za kterých je zřizován, jakož i právní úpravu, ze které vychází. Teoretická část nejprve vymezuje nejdůležitější pojmy, kterými jsou platební styk a platební služby. Představuje také instituce, které mohou platební služby poskytovat. Nejdůležitější částí je ovšem ta, která se věnuje základnímu platebnímu účtu. Zde jsou definovány služby, které jsou v rámci tohoto produktu nabízeny, postup při zřizování nebo například úplata, která náleží poskytovateli za jeho vedení. V praktické části jsou pak nejprve analyzovány tři vybrané banky z hlediska poplatkové politiky. Závěrečná kapitola nakonec hodnotí, který z vybraných účtů je pro klienty nejvýhodnější.