Nástupnictví pohledem předávajících a nástupců - Hrbáčková, Eva (2018)
Předmětem diplomové práce „Nástupnictví pohledem předávajících a nástupců“ je pomocí dotazníkového šetření a hloubkových rozhovorů zachytit postoje aktuálních vedoucích rodinných firem a jejich nástupců. Hlavní zkoumané oblasti jsou plán předávání vedení firmy z generace na generaci, příprava nástupců, příprava předávajících, motivace nástupců, rozdělení firem mezi potomky, nepotismus v rodinných firmách a ideální vlastnosti vedoucího. Úvodní část práce je věnována teoretickému základu pro další části práce. Jednotlivé části jsou tematicky rozděleny, jde o definice rodinného podniku, jejich výhody a nevýhody, postavení žen v čele podniků a situace rodinných podniků v České republice i ve světě. Teoretická část je zakončena právním nástupnictvím.V praktické části jsou zachyceny výsledky rozhovorů s respondenty, které jsou poté v závěru shrnuty. V tomto souhrnu je odkazováno i na teoretické základy práce.Na základě šetření provedeného v této práci autorka došla k následujícím závěrům. Majitelé rodinných firem automaticky počítají s potomky jako svými nástupci. Plánům na předání firem se ale nevěnují, dokud nejsou jejich potomci sami ochotni do firmy nastoupit. V případně nezájmu potomků majitelé volí uzavření podniku. Pohlaví nástupce není pro předávající podstatné, důležitější je podobnost uvažovaného nástupce s majitelem, jakékoli zkušenosti nástupce s vedením nejsou požadované. Nástupci jsou motivováni především možností pokračovat v tradici, přičemž nejdůležitější příprava na toto pokračování je aktivní plnění úkolů a absolvování tzv. kolečka po firmě. Nepotismus není odsuzován v případě malých podniků, které by bez pomoci členů rodiny nemohly celoročně fungovat. Naopak větší firmy nepotismus odsuzují. Názory na dělení fi