Vliv zavedení institutu oddlužení na zadluženost obyvatelstva ČR v letech 1995 až 2016. - Hlaváček, Jan; Vostrovská, Zdenka, 1956-; Johanis, Milan; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2018)
Cílem této bakalářské práce je analyzovat vývoj zadluženosti obyvatelstva České republiky od roku 1995 do roku 2016 a zhodnotit jakým způsobem byla zadluženost obyvatelstva ovlivněna zavedením zákona č. 182/2006 Sb., o úpadku a způsobech jeho řešení (insolvenční zákon) a institutu oddlužení. Analýzy vývoje zadluženosti je dosaženo pomocí metody srovnávání z hlediska věcného a časového, která vede k sociálně-ekonomickému vyhodnocení dluhové situace obyvatelstva ČR. Teoretická část popisuje klíčové pojmy, příčiny nadměrného zadlužování, historický vývoj zadlužování a morální hazard v souvislosti s dlužnicko-věřitelskými vztahy. Vše je navíc proloženo odbornými názory vybraných ekonomů a sociologů. Praktická část se zabývá jednotlivými řešeními nadměrné zadluženosti s hlavním zaměřením na insolvenční zákon z roku 2008. V práci je provedena analýza samotného vývoje zadluženosti a zadlužování obyvatelstva ČR ve zvoleném časovém období, ze které vyplývá, že zavedením instituce oddlužení nedošlo ke změně v jinak konstantně rostoucím vývoji zadluženosti české populace. Závěrem je mimo jiné zhodnocen převážně negativní vliv morálního hazardu na vývoj zadlužování obyvatel v důsledku zavedení osobního bankrotu.
Vedoucí práce: Zdenka Vostrovská
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2018
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2018
Způsob přístupu: Internet
Keywords: národní hospodářství [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses