Ukrajinská a Slovenská imigrace do ČR : Ekonomická analýza - Svoboda, Petr; Brožová, Dagmar, 1958-; Tříska, Dušan, 1946-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2018)
Tato práce je analýzou migrace ze Slovenska a Ukrajiny do České republiky. Nejprve jsou kriticky zhodnoceny teorie migrace, představena typologie migrace a proveden exkurz reálnou migrační situací mezi těmito třemi zeměmi od historie po součnost. Tyto části se prolínají a je ukázáno, které z teorií lze na migraci mezi touto trojicí aplikovat a které ne. V empirické části je odvozen model migrace do krajů ČR, který po úpravách dokazuje, že Ukrajinci jsou citliví na ekonomické charakteristiky a hlavně na trh práce, kdežto Slováci k tomu přidávají i vybavenost školami. Pro Ukrajince mj. platí, že růst cen nemovitostí o 1 % sníží imigraci o 2,15 % a růst HDP na hlavu o 1 Kč zvýší imigraci o 0,21 %. Pro Slováky mj. platí, že růst míry nezaměstnanosti o 1 p.b. sníží imigraci o 1,09 % a každá další univerzita v kraji zvýší imigraci o 0,58 %. Nakonec byly modelovány mzdy Ukrajinců a Slováků, k čemuž se zjevně nejlépe hodí modely typu MA(r).
Vedoucí práce: Dagmar Brožová
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2018
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2018
Způsob přístupu: Internet
Keywords: ekonomická analýza [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses