Hospodářský život na jihočeském statku v období 1918- 1972 na příkladu gruntu Jana Hrušky, sedláka ze Všechlap - Uhrová, Tereza (2018)
Předkládaná práce je sondou do hospodaření rolnických rodin na české vesnici na příkladu menší zemědělské usedlosti v obci Všechlapy. Hlavní sledované období začíná rokem 1918 a končí rokem 1972, kdy soukromě hospodařící zemědělec Jan Hruška vstoupil do JZD. Práce analyzuje hospodářský život selské rodiny během měnících se hospodářsko-politických podmínek, nejprve v situaci tržní ekonomiky, poté ekonomiky válečné, v poválečném období a v období plánovitého hospodářství.Hypotéza, že hospodářský život selských rodin byl výrazně narušen oběma světovými válkami, byla v práci v zásadě zamítnuta. Práce přispívá i k současnému stavu poznání o každodenním životě selských rodin v daném období. Využívá zejména přímé historické metody, primárně vychází z Pamětní knihy obce Všechlapy, z Rodinné kroniky rodu Hrušků a dalších originálních dokumentů. Zjištěné skutečnosti porovnává s řadou odborných zdrojů a podpůrně využívá metod orální historie.