Dopady zavedení placené rodičovské dovolené v některých státech USA - Lakotová, Lenka; Kalíšková, Klára; Brožová, Dagmar, 1958-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2018)
Tato práce se zabývá dopady zavedení placené rodičovské dovolené ve státech Kalifornie, New Jersey a Rhode Island na využívání sociálních dávek v rámci programu Food Stamp (Supplemental Nutrition Assistance Program), na průměrnou výši těchto dávek, na zaměstnanost a odpracované hodiny matek s dětmi do tří let. K analýze těchto efektů jsou využita data March Current Population Survey a metoda rozdílů v rozdílech. Jako kontrolní skupina byly zvoleny státy bez placené rodičovské dovolené. Odhad byl proveden separátně pro každý stát se zavedenou placenou rodičovskou dovolenou, a separátně pro matky dětí do dvou let a matky dvouletých dětí. Odhady naznačují, že po zavedení placené rodičovské dovolené došlo k významnému snížení pravděpodobnosti využívání dávek programu Food Stamp pro ženy s dětmi do dvou let ve všech státech, kde byla tato dovolená zavedena. Robustní je však tento efekt pouze v Kalifornii. V New Jersey byl nalezen efekt na snížení průměrné výše dávky v rámci programu Food Stamp pro ženy s dětmi do tří let a efekt na zvýšení zaměstnanosti žen s dětmi do dvou let. Nebyl nalezen žádný statisticky významný efekt na počet odpracovaných hodin.
Vedoucí práce: Klára Kalíšková
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2018
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2018
Způsob přístupu: Internet
Keywords: ekonomická analýza [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses