Sociální podnikání ve Středočeském kraji – případová studie okresu Kolín - Rapčáková, Natálie (2018)
Diplomová práce se zabývá problematikou sociálního podnikání. Cílem práce je zhodnocení sociálního podnikání na území Středočeského kraje. Úzké vazby s hlavním městem ovlivňují vedle ekonomické aktivity nebo zaměstnanosti také rozvoj sociálních podniků, které se koncentrují zejména v centrální části kraje obklopující hlavní město Prahu. Zvláštní pozornost je v diplomové práci věnována sociálnímu podnikání na území okresu Kolín, který patří v rámci Středočeského kraje mezi okresy s nadprůměrnou nezaměstnaností. V okrese Kolín působí tři integrační sociální podniky, které přispívají k růstu zaměstnanosti a bojují proti sociálnímu vyloučení. Pro zhodnocení rozvoje sociálních podniků v okrese Kolín byla využita Metodika hodnocení sady indikátorů (rozpoznávacích znaků) pro integrační sociální podnik zpracovaná MPSV, podle které je možné kvalifikovat pouze jeden subjekt v okrese Kolín jako integrační sociální podnik. Pro verifikaci závěrů byly se zástupci sociálních podniků realizovány řízené rozhovory, na základě kterých byly identifikovány bariéry vzniku a udržitelnosti sociálního podnikání v okrese Kolín.