Analýza postavení osob se zdravotním postižením na trhu práce v okrese Strakonice v letech 2000-2017 - Sedláček, Ondřej; Loužek, Marek, 1975-; Bartůsková, Lucia; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2018)
Diplomová práce se zabývá analýzou postavení osob se zdravotním postižením na trhu práce v okrese Strakonice v letech 2000 – 2017. V teoretické části této diplomové práce jsou nejprve vysvětleny některé základní teorie a pojmy relevantní ke zvolené problematice. Patří mezi ně například teorie trhu práce, nezaměstnanosti a teorie sociální politiky, dále jsou to charakteristiky spojené se zdravotně postiženými osobami. Další, analytická, část nabízí konkrétní analýzu uplatnění dotčených osob na trhu práce v okrese Strakonice. Tato analýza vychází převážně z řízených rozhovorů se zástupci subjektů aktivních v této problematice. Jsou jimi úřad práce ve Strakonicích, organizace poskytující sociální služby zdravotně postiženým osobám, samotné zdravotně postižené osoby a také zaměstnavatelé poskytující pracovní místa zdravotně postiženým. V závěru analytické části práce jsou navrženy jednotlivé možnosti na zlepšení postavení těchto osob na trhu práce v okrese Strakonice. Hlavním cílem práce je potvrdit či vyvrátit hypotézu o nedostatku pracovních příležitostí na místním trhu práce pro osoby se zdravotním postižením v letech 2000 - 2017. Ze závěru práce vyplývá, že uplatnění osob se zdravotním postižením na tomto trhu práce závisí na hospodářském cyklu, vážnosti jejich postižení a také na jejich chuti pracovat. Tato práce může pomoci k lepšímu pochopení situace osob se zdravotním postižením na trhu práce v okrese Strakonice.
Vedoucí práce: Marek Loužek
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2018
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2018
Způsob přístupu: Internet
Keywords: hospodářská politika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses