Diskriminace žen na trhu práce v České republice v roce 2017 - Hrubcová, Lucie (2018)
Práce se věnuje ve společnosti dlouhodobě diskutovaným tématem diskriminacežen na trhu práce v České republice. Práce analyzuje nerovné postavení žen a mužů na trhu práce z důvodu odlišnosti pohlaví. Teoretická část popisuje trh práce v České republice a objasňuje termín diskriminace a její druhy. V teoretické části je rovněž obsažen výčet dokumentů bojujících proti diskriminaci. Pro komplexní uchopení problematiky jsou interpretována statistická data. Praktická část předkládá analýzu nerovného postavení žen a mužů na trhu práce v České republice. Hypotézou pro tuto diplomovou práci je tvrzení, že ženy jsou v České republice diskriminovány. Nejčastěji se s diskriminací potýkají ženy s dětmi a ženy pracující v malých městech. Tato hypotéza byla potvrzena. Ženy v České republice se setkávají s diskriminací již při přijímacích řízeních a setkávají se jak s diskriminací platovou, tak s diskriminací věkovou. Otázkou současnostizůstává, jak s touto diskriminací bojovat a kdo by se měl do zlepšování postavení žen na trhu práce zapojit.