Organizační architektura nadnárodních společností - Novak, Roman (2018)
Hlavním cílem bakalářské práce s názvem „Organizační struktura nadnárodní společnosti“ je seznámení čtenáře s moderními organizačními strukturami, které vznikly v důsledku procesu globalizace a jsou využívány nadnárodními společnostmi. Teoretická část obsahuje popis základních pojmů jako je organizační struktura, nadnárodní společnost a globalizace. V této části budou také popsány jednotlivé typy organizačních struktur, vyjmenované klady a zápory, principy jejich fungování a příležitosti, které společnostem přináší. V praktické části byla provedena charakteristika organizační struktury nadnárodní společnosti IKEA Group. Má pozornost byla rovněž věnována systému managementu a zásadám, kterými se tato firma řídí. Závěr mé práce obsahuje analýzu získaných empirických poznatků a posouzení organizační architektury IKEA Group.