Komparácia organizačných štruktúr vo vybraných štátoch EÚ. - Hrib, Juraj (2018)
Cieľom je porovnanie organizačných štruktúr a modelov manažmentu vybraných štátnych lesných podnikov krajín V4 a Rakúska, a identifikácia príležitostí pre zmenu organizačnej štruktúry, v nadväznosti na hospodárske výsledky podniku a ďalšie globálne faktory. V teoretickej časti sú zhrnuté poznatky zahraničných autorov v oblasti organizačných štruktúr a výkonnosti podnikov a praktické aplikácie z regiónu Strednej a Južnej Európy. Metodicky sa práca opiera o porovnanie vybraných ekonomicko-prevádzkových ukazovateľov štátnych lesných podnikov a ich postavenia v rámci národných lesníckych politík z verejne dostupných zdrojov. V diskusnej časti sú konfrontované teoretické prístupy s identifikovanými variantnými riešeniami zmien organizačnej štruktúry. V závere sme dospeli k tvrdeniu, že najvýkonnejšími sú České a Poľské štátne lesné podniky, smerovanie národnej lesníckej politiky ovplyvňuje organizačné štruktúry štátnych lesných podnikov, modeli organizačných štruktúr sú decentralizované a právna forma subjektov má vplyv na výkonnosť porovnávaných spoločností.