Investice do nemovitosti určené k pronájmu - Václavek, Štěpán (2018)
Tato diplomová práce se zabývá porovnáním dlouhodobého pronájmu a krátkodobého pronájmu prostřednictvím platformy Airbnb. Obě formy pronájmu jsou v první kapitole teoreticky uvedeny, včetně popisu zákonných a dalších povinností, které se k nim vztahují. Ve druhé kapitole se práce věnuje analýze dat zachycujících měsíční a roční výkonnost pronájmů nabízených na Airbnb. Ve stejné kapitole je také znázorněn vývoj nabídky pronájmů na této platformě, geografická lokace těchto pronájmů, ale také průměrná denní sazba za pronájem nebo sezónnost, která se v krátkodobém pronájmu projevuje. Ve třetí kapitole je zjišťována výnosnost dlouhodobého a krátkodobého pronájmu prostřednictvím Airbnb na vybrané nemovitosti a dosažené výsledky jsou vzájemně porovnány. Závěrečná kapitola shrnuje výsledky celé práce a stanovuje doporučení.