Analýza business modelu podnikatelského nápadu - Štěcha, Libor (2018)
Tato práce se zabývá analýzou business modelu autorova podnikatelského nápadu projektu INC (zkr. internetové nákupní centrum). Myšlenkou tohoto projektu je přenést kamenná nákupní centra do internetového prostředí a tím nabídnout zákazníkům možnost nakoupit většinu svých běžně užívaných produktů prostřednictvím centralizovaného e-shopu. Cílem práce bylo rozebrat tento podnikatelský záměr v rámci obchodního modelu a určit podmínky pro případnou realizaci. Z tohoto důvodu byla práce rozdělena na teoretickou a praktickou část. Teoretická část se věnuje obecnému úvodu do problematiky startupů a business modelů, s největší pozorností na definování Lean Canvas modelu a jeho jednotlivých stavebních prvků. Takovýto výklad doprovází sekundární výzkumné šetření týkající se nákupního chování v online prostředí. Úvod praktické části se zaměřuje na představení projektu s následnou aplikací vybraného Lean Canvas modelu na projekt INC. Vytvořený pilotní business model je analyzován prostřednictvím primárního výzkumu s doplněním tematických odborných článků. V závěru práce autor hodnotí proveditelnost projektu a určuje významné podmínky pro potenciální realizaci společně s uvažovanými záměry projektu do budoucna.