Ekonomická analýza zmluvného práva podľa nového občianskeho zákonníka - Posmiková, Simona (2018)
Hlavným cieľom práce je ekonomická analýza zmluvného práva podľa zákona č. 89/2012 Zb., občiansky zákonník (ďalej len „OZ“) s dôrazom na neúplnosť zmlúv a následné oportunistické chovanie zmluvných strán. Prvá časť práce predstavuje teoretický rámec, predovšetkým vysvetlenie základných pojmov týkajúcich sa ekonomickej analýzy zmluvného práva a vybraných inštitútov občianskeho zákonníka. V druhej časti práce analyzujem prípady, v ktorých porušenie zmluvy viedlo k sporom v hodnote niekoľkých miliónov korún. Vysvetľujem, prečo vôbec k takýmto situáciám došlo a aké riešenie zo strany ekonomickej analýzy práva by bolo efektívne. Taktiež porovnávam možné riešenie týchto prípadov na základe ekonomickej analýzy práva a doterajšej právnej interpretácie OZ. Závery tejto práce môžu poslúžiť ako inšpirácia pri výklade a aplikácii občianskeho zákonníka a súdnych rozhodnutí, ale aj ako podnet pre zákonodarcov pri tvorbe nových právnych predpisov.Výsledkom práce je potvrdenie hypotézy, že OZ vo väčšine (avšak nie vo všetkých) prípadoch eliminuje nežiadúce oportunistické chovanie a motivuje zmluvné strany k efektívnej alokácii rizík.