Rozdílná postavení mužů a žen v českém penzijním systému v období 2000-2017 - Šmerdová, Iva; Krebs, Vojtěch, 1950-; Brabec, Petr; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2018)
Genderová problematika je významným společenským problémem, jenž zasahuje do všech možných oblastí, včetně důchodového systému. Cílem této diplomové práce je zhodnocení rozdílného postavení mužů a žen v českém penzijním systému. Teoretická část práce se zabývá charakteristikou důchodových systémů. Představuje jednotlivé penzijní sociální modely, klasifikuje penzijní systémy a shrnuje současné světové trendy v jejich reformách. Dále se práce věnuje samotnému důchodovému systému v České republice, jeho charakteristice, struktuře a jednotlivým důchodovým dávkám. Vymezení základních pojmů (jako je gender, genderová rovnost a diskriminace) otevírá kapitolu genderové problematice, jenž je dále zasazena do kontextu penzí a uvedena v roli legislativy. V praktické části je analyzován český penzijní systém z hlediska genderu v období 2000-2017. Ženy mají na trhu práce výrazně nižší mzdy než muži, ovšem díky redistributivním prvkům v českém penzijním systému, se tento rozdíl do výše důchodů tolik nepromítá. Ženy odchází do důchodu dříve, jsou častěji příjemci pozůstalostních důchodů, péče o dítě jim je započtena do náhradních dob pojištění, navíc muži mají důchod více redukován. Hypotéza, že navzdory nižším důchodům jsou ženy v českém penzijním systému zvýhodňovaná skupina, byla na základě provedené analýzy a vlastního výpočtu potvrzena.
Vedoucí práce: Vojtěch Krebs
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2018
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2018
Způsob přístupu: Internet
Keywords: hospodářská politika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses