Reálný stav československé ekonomiky před transformací - Hulena, Albert; Jakubec, Ivan, 1960-; Váňa, Daniel; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2018)
Předmětem této práce je analýza stavu československé ekonomiky před transformačním procesem. Téma je aktuální díky posouzení reálného stavu hospodářství oproti obecně přijímaným tezím o dlouhodobé ekonomické neudržitelnosti tehdejšího stavu. Práce se zaměřuje na zkoumání vybraných indikátorů vývoje ekonomiky prostřednictvím analýzy prvotních pramenů. Práce je rozdělena na dvě části, teoretickou a praktickou. Teoretická část ukazuje podmínky, nutné k fungování socialismu, a uvádí do kontextu československé hospodářství v 70. letech a první polovině 80. let. Praktická část provádí rozbor ve sledovaném období let 1986–1989. Práce klade důraz nejen na zkoumání daných indikátorů, ale i na politické změny a směřování socialismu u nás, a to prostřednictvím reforem, jež pro toto období byly plánovány a měly tak představovat zásadní změny v rámci hospodářství. Hlavním cílem práce je verifikace hypotézy, že se ekonomika ČSSR nacházela na samé hranici své životnosti. Tuto hypotézu se nepodařilo jednoznačně prokázat, závěry jsou podloženy jak samotným výzkumem, tak i autorovými názory a argumenty. Přesto se v průběhu výzkumu ukazuje, že státem plánovaná ekonomika je neefektivní způsobem řízení, který přestává fungovat ve chvíli, kdy hospodářství narazí na své hranice, ať už vyčerpáním přírodních zdrojů, fondu vstupů či technologických bariér. Ačkoliv tedy československé hospodářství vykazovalo výrazné znaky zpomalující a stagnující ekonomiky, převrat státního systému ze socialistického na kapitalistický byl způsoben v prvé řadě dlouhodobou nespokojeností obyvatelstva se stávajícím zřízením. S tím je samozřejmě spjata právě neefektivita centrálně plánované ekonomiky v uspokojování základních lidských práv a potřeb.
Vedoucí práce: Ivan Jakubec
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2018
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2018
Způsob přístupu: Internet
Keywords: hospodářské a politické dějiny 20. století [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses