Analýza vývoje auditorského trhu v ČR pohledem ekonomického cyklu mezi lety 2005 - 2016 - Kožený, Aleš (2018)
Tato diplomová práce se zabývá problematikou vlivu ekonomického cyklu na auditorský trh v České republice. Pomocí vybraných metod je sledováno období mezi lety 2005 a 2016. Úvodní část přibližuje charakter auditorského prostředí a jeho legislativní ukotvení v rámci tuzemského prostoru. Dále jsou uvedeny hlavní teoretické přístupy k hospodářskému cyklu. Představeny jsou i základní příčiny a důsledky finanční krize, která do zkoumané periody významně zasáhla.Hlavní část práce se zaměřuje na analýzu časové řady. Výzkum dokládá odlišný vývoj velkých a malých auditorských společností. Následná korelace s ekonomikou České republiky a eurozóny potvrzuje hlavní hypotézu práce. Je verifikováno, že vybrané odvětví podléhá vlivům ekonomického cyklu. Míra závislosti se liší v kontextu jednotlivých porovnávaných veličin.